Janouk is een 17 jarige Haflinger merrie. Ze komt uit in de wedstrijdklasses ZZ dressuur mennen en ZZ vaardigheid mennen en in de klasse L dressuur onder het zadel.

Tijdens een duinrit in april 2013 is Janouk gevallen en heeft daarbij waarschijnlijk een spierscheuring opgelopen in haar hals. Ze was in ieder geval goed kreupel de volgende dagen. Tijdens haar revalidatie ging ze steeds beter lopen, maar ze begon met headshaken. Sommige dagen erger dan andere dagen.
Voor ons was headshaken onbekend terrein. We hebben veel opgezocht op internet en in boeken. Overlegd met verschillende veeartsen, hoefsmid en osteopaat. Middelen tegen allergie hielpen niet, neusnetjes en vliegenkappen hielpen ook niet. Het werd steeds duidelijker dat Janouk geen last van pollen had, maar het headshaken bleef. Onder het zadel viel soms niet meer met haar te rijden tijdens een aanval. Ook buiten had ze in de paddock of op de wei zoveel last, dat ze s middags vaak binnengezet werd. Binnen had ze geen last, dan was het meteen over. Licht en wind triggerde de aanval.

Ondertussen was ze ook begonnen met het wiebelen van haar neus. Dit doet ze in vrijheid en als je met haar traint aan de longe of onder het zadel. Het rare is dat ze voor de koets totaal geen last heeft van neus wiebelen of headshaken. Ze is super te rijden voor de koets.
Toen we uitgedokterd waren in het medische circuit, zijn we via via bij Joey terecht gekomen met Janouk. Na de eerste behandeling zagen we al heel veel verbetering bij Janouk. Ze was mega vrolijk, nog vrolijker dan normaal zelfs. Het viel Joey op dat Janouk haar ogen niet op gelijke hoogte zaten en dat zou de spanning in haar hoofd kunnen verklaren. Na een paar behandelingen was het neus wiebelen en het headshacken helemaal gestopt. Wij waren zo blij voor Janouk; want ze kon nu weer heerlijk de hele dag naar buiten met de andere paarden.

Helaas is het in december 2014 weer teruggekomen. Zodra ze begon met neus wiebelen hebben we meteen Joey gebeld voor een behandeling. Janouk reageerde meteen na de eerste behandeling super. Geen wiebelen en geen headshaken meer. Binnenkort komt de tandarts en daarna zal Joey terugkomen voor de volgende behandeling.
Wij weten zeker dat het Joey gaat lukken om Janouk weer helemaal wiebelneus en shake vrij te krijgen.