Trust Technique™ voor honden en katten

Probleemgedrag bij honden en katten ontstaat om verschillende redenen. Soms heeft het dier al een verleden. Je haalt bijvoorbeeld een dier uit het asiel, of uit het buitenland en weet niet wat er in het verleden is gebeurd. Een andere mogelijkheid is dat het dier reageert op de omgeving, een druk huishouden of een ‘vervelende’ hond van de buren. Wat ook mogelijk is dat niet alleen de hond stress ervaart, maar de omgeving ook. Dus de eigenaar en/of het gezin. In al deze situaties kan ongewenst gedrag ontstaan.
Je kunt dan onder andere denken aan:

  • stress en angst
  • verlatingsangst
  • onzindelijkheid
  • bijtgedrag
  • agressie
  • lichamelijke klachten
  • blaasontstekingen, veel voorkomend bij katten met stress

Een dier uit dit gedrag omdat het ergens op reageert, als je de oorzaak weghaalt en de spiraal van reactie weet te doorbreken is er geen reden meer om het gedrag te uiten. Dit doe je door zelf een rustige omgeving te creëren waar het dier met rust op kan reageren. Want op rust kun je immers alleen met rust reageren.
Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Door je denkactiviteit te verlagen, maak je je hoofd leeg. Hier reageren dieren op met ontspanning. Je kunt deze methode in allerlei situaties gebruiken. Het mooie is dat je het dier niet hoeft aan te raken, dus ook mogelijk om het toe te passen bij angstige of agressieve dieren.
Doordat er rust ontstaat is er ook meer ruimte om naar elkaar te luisteren. Tijdens een sessie wordt bijvoorbeeld duidelijk of er ook ook andere dingen aan de hand zijn met het dier. Bijvoorbeeld lichamelijke klachten.

Hoe gaat het in zijn werk?
Ik kom het liefste op locatie om te kijken wat de dynamiek is van een omgeving. Vaak zijn er andere dingen die ook invloed hebben op situatie, die in eerste instantie niet zijn opgemerkt. Mocht de locatie te ver weg zijn dan is een Skype sessie ook mogelijk. Dit werkt heel goed. De basis van de Trust Technique kan ik je in 1 sessie leren. Een consult duurt ongeveer anderhalf uur. Afhankelijk van de situatie en eventuele gedragsproblemen van je dier kunnen meer sessies nodig zijn. Na de eerste sessie kan ik je een goed advies geven of er meer consulten nodig zijn. Eenmaal geleerd kun je het bij al je dieren toepassen.

De Trust Technique is een manier om een omgeving te creëren waar mentale activiteit wordt verlaagd. Door de geest tot rust te brengen ontstaat er ruimte om naar je dier te luisteren en een diepere vertrouwensband te scheppen. In deze diepe ontspanning ontstaat de mogelijkheid voor het dier om geestelijk trauma en/of fysieke pijn los te laten. Deze techniek werkt met alle dieren, met je kat, hond of paard, zelfs met wilde dieren. Want het mooie is dat je elkaar niet hoeft aan te raken. Daarom is het zo geschikt voor dieren met gedragsproblemen, omdat je op een veilige manier kunt werken.

De Trust Technique is door James French ontwikkeld. Lees hier meer over James en de Trust Technique. Er is inmiddels een uitgebreide video cursus die zeer de moeite waard is. Hier is de link naar de introductie video’s.

Trust Technique met kat

Trust Technique met kat