Trust Technique™ voor paarden

De Trust Technique is een manier om een omgeving te creëren waar mentale activiteit wordt verlaagd. Door de geest tot rust te brengen ontstaat er ruimte om naar je paard te luisteren en een diepere vertrouwensband te scheppen. In deze diepe ontspanning ontstaat de mogelijkheid voor je paard om geestelijk trauma en/of fysieke pijn los te laten.

Voor het welzijn van paarden is het belangrijk dat de omgeving goed is ingericht, dit is eigenlijk de belangrijkste factor die het gedrag beïnvloedt. We hebben het dan over ruimte om te bewegen, zo min mogelijk opgesloten staan, contact met soortgenoten en voldoende beschikking over ruwvoer en schoon water.
Ondanks een optimale omgeving kan een paard toch nog stress ervaren. Soms heeft een dier iets in het verleden meegemaakt wat nu nog invloed heeft op het gedrag. Een andere mogelijkheid is dat er iets in de omgeving is veranderd waar het paard op reageert, bijvoorbeeld introductie van een nieuwe soortgenoot. Wat ook veel voorkomt is dat het paard reageert op de energie van de eigenaar. Stel een eigenaar ervaart stress door werk, of familieomstandigheden, dan zal het paard deze stress voelen en er op reageren. En soms ervaren paarden en eigenaren beide stress om verschillende redenen waardoor er nog meer onrust ontstaat.

Een paard uit probleemgedrag omdat het ergens op reageert, als je de oorzaak weghaalt en de spiraal van reactie weet te doorbreken is er geen reden meer om het gedrag te uiten. Door als eigenaar zelf een rustige omgeving te creëren kan je paard hier met rust op reageren. Want op rust kun je immers alleen met rust reageren.
Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Door je denkactiviteit te verlagen, maak je je hoofd leeg. Hier reageren dieren op met ontspanning. Je kunt deze methode in allerlei situaties gebruiken. Het mooie is dat je je paard niet hoeft aan te raken, dus ook mogelijk om het toe te passen bij angstige of agressieve dieren. Doordat er rust ontstaat is er ook meer ruimte om naar elkaar te luisteren en nieuw positief gedrag aan te leren. Tijdens een sessie wordt ook duidelijk of er nog andere dingen aan de hand zijn met het dier. Bijvoorbeeld lichamelijke klachten.

Voorbeelden van gedrag waarbij de Trust Technique toegepast kan worden:

  • paard heeft stress, angst en/of paniek
  • paard heeft verlatingsangst, kan niet alleen achterblijven, of wil het erf niet alleen af
  • paard is onzeker
  • paard sluit zich af en maakt geen contact
  • paard vindt geen aansluiting bij de kudde
  • paard laat zich niet vangen
  • paard laat zich niet aanraken en/of borstelen
  • paard is moeilijk bij de hoefsmid
  • paard toont agressie
  • paard hapt/bijt en wil alles in de mond nemen
  • knarsetanden
  • andere lichamelijke klachten, zoals maagzweren

Hoe gaat het in zijn werk?
Wanneer je een afspraak maakt voor een sessie met je paard kom ik op locatie. De basis van de Trust Technique kan ik je in 1 sessie leren. Een consult duurt ongeveer anderhalf uur. Afhankelijk van de situatie en eventuele gedragsproblemen van je paard kunnen meer sessies nodig zijn. Na de eerste sessie kan ik je een goed advies geven of er meer consulten nodig zijn.
Deze techniek werkt met alle dieren, met je kat, hond of paard, zelfs met wilde dieren. Want het mooie is dat je elkaar niet hoeft aan te raken. Daarom is het zo geschikt voor dieren met gedragsproblemen, omdat je op een veilige manier kunt werken.

De Trust Technique is door James French ontwikkeld. Lees hier meer over James en de Trust Technique.  Je kunt je aanmelden om de inleidende video’s en uitleg van de Trust Technique te zien. Dit is zeker de moeite waard, vooral als je een consult wil afspreken. Het geeft je de mogelijkheid om alvast wat te oefenen met je dier en je haalt daardoor meer uit het consult. Hier is de link naar de introductie video’s.

Trust Technique met merrie in Engeland. Foto James French

Trust Technique met merrie in Engeland. Foto James French