©Hamish Niven

©Hamish Niven

Cranio sacraal behandeling
De ademhaling, conditie van het weefsel, beenreflexen en andere eigenschappen geven mij een indicatie van hoe het paard er lichamelijk aan toe is en waar de probleemzones zich bevinden. Daarnaast vraag ik de eigenaar vooraf een uitgebreid intakeformulier in te vullen.

De behandeling duurt ongeveer een uur. Na de behandeling bekijken we het lichaam en bespreken we wat er wel of niet veranderd is. Voor en na de behandeling wordt een foto gemaakt om vast te leggen hoe de houding van het paard was zodat je achteraf goed kunt zien wat er veranderd is aan het lichaam.

Na de behandeling heeft het paard tenminste 48 uur rust nodig, het liefst op het land of in de paddock. Dus geen boxrust!

Gemiddeld zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Naast de behandeling maak ik ook een iriscopie. De ogen geven extra informatie. We kijken ook samen naar de voeding van het paard en indien nodig verwijs ik door naar een voedingsspecialist.


Andere zaken om rekening mee te houden:

  • Binnen 7 dagen voor behandeling en 3 dagen na behandeling geen entingen ivm met invloed op het immuunsysteem. Krijgt het paard medicatie overleg dat dan of geef het aan in het intake formulier.
  • Je paard moet op adem zijn en niet bezweet voor de behandeling.
  • Je paard mag nog wel voor de behandeling (rustig) gewerkt hebben, maar tenminste een uur rust voor de behandeling.
  • Ik ga ervan uit dat er een overdekte ruimte is waar ik kan werken, als dat niet zo is laat dat dan alsjeblieft weten omdat we dan met het weer rekening moeten houden. Ik werk niet in de brandende zon of regen. Dat is voor je paard ook niet prettig.
  • Ik werk niet met paarden die nat zijn door regen. Ik kan dan namelijk niet goed voelen of het lichaam doorstroomt of niet. Als je paard buiten staat zorg dan bij slecht weer voor een regendeken.
  • Na de behandeling 3 dagen rust. Liefst op weiland of paddock. Met rust wordt geen boxrust bedoeld. Je mag ook wandelen aan de hand. Hoe meer het paard rustig beweegt hoe beter de therapie zal inwerken. Grazen is ook goede therapie.
  • De behandeling werkt zeker een week door en die tijd heeft het paard nodig om uit te balanceren. Dus de dagen na de behandeling graag geen andere therapieën of hoefsmid of zadelpassen etc.
  • Na die 3 dagen weer rustig aan het werk. Eerste dag ongeveer half uur werk, geen druk op bit of hoofd. Daarna rustig opbouwen.
  • Voorkeur gaat uit naar lange lijnen rijden, of rustige bosrit. Niet longeren de eerste dagen na behandeling.
  • Het is fijn om de behandeling als eigenaar bewust mee te maken, leg je mobiel even weg, je kunt het! 😉
Racehorse South Africa

renpaard Zuid Afrika voor behandeling

Racehorse after 2 treatments

renpaard Zuid Afrika, na 2 behandelingen