Mindfulness met dieren
De Trust Technique is een vorm van mindfulness. Mindfulness is een vorm van meditatie. In het kort betekent het dat je bewust in het Hier en Nu aanwezig bent en je omgeving observeert, zonder te oordelen. Dit kun je uiteraard ook alleen doen. Maar wanneer je dit samen met een dier doet zal je zien dat het een diepgaand effect heeft op je dier. Doordat jij een rustige omgeving neerzet kan je dier ook tot rust komen. Net als wij hebben dieren een hoge denkactiviteit die veel onrust brengt.
Er bestaat een grote misvatting dat dieren niet nadenken en continue in het Hier en Nu leven. Dat zou betekenen dat ze geen herinneringen hebben en ook niet over de toekomst kunnen nadenken. Door te zeggen dat dieren in het hier en nu leven is te zeggen dat ze geen gedachten hebben en geen gevoelens hebben. Het is een vrijbrief om ze slecht te behandelen. ‘Ach hij leeft in het hier en nu, dus dat is ie straks toch wel vergeten’

Eigenlijk kan iedereen mindful zijn. Het bijzondere van de Trust Technique is dat dit specifiek gericht is op mindfulness samen met dieren. En dit vraagt een andere invalshoek. Je kunt je voorstellen dat als je zomaar in een andere energie gaat zitten dat dit je dier kan overweldigen en in plaats van dat het rustig wordt dat het juist onrustig wordt en snel weg wil uit deze situatie. Je kan een dier niet dwingen om rustig te worden. Dit moet geleidelijk al luisterend naar wat een dier aankan op dat moment. Het goed uitoefenen van de Trust Technique vergt oefening, het is heel subtiel en je leert heel precies te luisteren naar je dier. Je leert dus te werken in het tempo van je dier. Pas je dit goed toe dan kan je dier fysieke en mentale stress loslaten. Het mooie is dat wanneer je samen in deze rust komt je op een zelfde golflengte komt waar je naar elkaar luistert en er ruimte ontstaat voor vertrouwen. In dat vertrouwen is een nieuwe samenwerking mogelijk. Je kunt dan denken aan nieuw gedrag aanleren, angsten overwinnen etc.

De Trust Technique is door James French ontwikkeld. Lees hier meer over James en de Trust Technique. Er is inmiddels een hele video cursus die zeer de moeite waard is. Je kunt je aanmelden om het eerste hoofdstuk gratis te zien. Dit kan ik je zeker aanbevelen, vooral als je een consult wil afspreken. Het geeft je de mogelijkheid om alvast wat te oefenen met je dier en je haalt daardoor meer uit het consult. Hier is de directe link naar de videos.

Joey tijdens Trust Technique opleiding in Engeland. Foto James French