Cranio sacraal therapie is ontstaan vanuit de Osteopathie, en werd oorspronkelijk cranio-osteopathie genoemd. Dr. William Sutherland ontdekte begin 1900 dat de botten van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de core link, de kern schakel. De core link bestaat uit de schedel, de ruggenwervel kolom, de dura mater (een beschermend vlies om de ruggenwervel kolom) en het heiligbeen.

Sutherland ontdekte dat als er druk werd uitgeoefend op verschillende botten van de schedel, dat dit invloed had op het bekken en het heiligbeen. Andersom had druk op het heiligbeen weer effect op de schedel.
Deze lichaamsdelen zijn aan de buitenkant verbonden door spieren, bindweefsel, pezen en aanhechtingen, maar bovenal van binnen uit door het weefsel in de core link.

Cranio sacraal therapie brengt het lichaam weer in balans door te richten op het hele skelet -en spierensysteem met speciale aandacht voor de individuele botten van de schedel, de ruggenwervel kolom en het heiligbeen.

Cranio sacraal therapeuten gebruiken bepaalde technieken die spanningen in het bewegingsapparaat en het bindweefsel, dat het hele lichaam als een spinnenweb bij elkaar houdt, losmaken. Cranio sacraal is een energie gerichte therapie die zeer lichte druk gebruikt, vergelijkbaar met acupressuur. Botten en weefsels worden niet fysiek gemanipuleerd of geforceerd. Hoewel de focus ligt op de schedel, ruggenwervel en heiligbeen, is de behandeling van het paard niet beperkt tot deze gebieden. Dit komt omdat het gehele lichaam in verbinding staat.

Therapeuten worden opgeleid om de beweging, houding en de conditie van het weefsel van het paard te beoordelen. Hands-on technieken bevrijden het lichaam van spanningen die het bewegingsapparaat beperken, waardoor het weer in balans komt en vloeiend wordt. Het lichaam zal alles doen om in balans te komen, en zal dit zonodig doen door zelf te compenseren. Door de compensatie wordt het lichaam overbelast ten koste van gewrichten en spieren. Hierdoor ontstaan vaak weer gedragsproblemen. Bijna alle paarden hebben in min of meerdere mate compensatie patronen.
Ieder paard kan baat hebben bij cranio sacraal behandeling, juist omdat alle paarden hun hele leven door druk ondervinden op hun schedel.
Deze druk kan de positie van de botten beïnvloeden en compensatie patronen in het kaakgewricht en het kauw proces veroorzaken. Omdat het kaakgewricht door middel van de schedel weer in verbinding staat met de rest van het lichaam (core link) heeft dat weer gevolgen voor het bewegingsapparaat.

Het weer in balans brengen en houden van het gehele lichaam kan van vitaal belang zijn voor de gezondheid, levensduur en welzijn van het paard.

Met dank aan Maureen Rogers ©2008