Iriscopie voor paarden
Iriscopie geeft je de mogelijkheid om in het lichaam van je paard te kijken. Het is geen nieuwe wetenschap maar stamt al af sinds de oudheid. Twee beroemde geneesheren, Hippocrates en Philostratus, maakten al gebruik van iriscopie. Babyloniërs maakten al 1000 jaar voor Christus rotstekeningen van irissen waarop lever -en nierproblemen waren aangegeven. Dr. Ignatz von Peczely een Hongaarse arts ontwikkelde rond 1900 de iriscopie verder en wordt gezien als de vader van moderne iriscopie.
Iriscopie is een veilige manier om de iris te bekijken. De ogen zijn het eindpunt van het zenuwstelsel en daarom registreert weefsel in de iris nauwkeurig wat er zich in het lichaam afspeelt. Een iriscopie kan aangeven wat er nu gebeurt, of er oude schade is, maar ook wat er aan kan komen. Het geeft vrij nauwkeurig aan of er organen onder druk zijn, mogelijke blessures, hoe het met de spijsvertering staat, parasieten en maagzweren. Ook zijn bepaalde erfelijke eigenschappen te herleiden. Iriscopie vormt inmiddels een vast onderdeel van veel opleidingen, waaronder de medische scholen van Moskou en de medische afdeling van de Universiteit van Paris Nord.
Iriscopie geeft een virtuele blik in het paard waardoor je snel problemen kunt achterhalen die fysieke -en gedragsproblemen kunnen veroorzaken. Regelmatig worden paarden verkeerd gediagnosticeerd omdat er te weinig informatie beschikbaar is en omdat een paard zelf nou eenmaal moeilijk communiceert. Met iriscopie kun je zien waar het probleem zit, maar ook welke erfelijke eigenschappen of oude verwondingen het lichaam belasten.
Iriscopie kan ook behulpzaam zijn bij de aankoop van een paard. Zaken die niet door een regulier onderzoek gezien worden, zijn wel zichtbaar in het oog. Zo kun je zien of er erfelijke ‘zwakheden’ zijn of er organen zijn die onder druk staan. Ook kun je (oud) trauma zien dat van invloed kan zijn op toekomstige sport prestaties.
Wil je zelf leren om de iris te lezen kijk dan op de Ellen Collinson iriscopie cursus, de cursus is voorlopig alleen in het Engels beschikbaar.


Ellen Collinson heeft meer dan 20 jaar ervaring in iriscopie, kruidenleer en gezondheid van paarden. Hier op de foto met haar merrie Bonnie.