De afgelopen jaren heb ik mij voornamelijk op cranio sacraal therapie gericht. Het is een prachtige manier om op een zachte wijze het lichaam los te maken en het zelfgenezend vermogen in te schakelen. Ik merkte dat sommige paarden snel opknapten en gezond bleven, andere hadden meer moeite. Het leek soms alsof ik in een vicieuze cirkel zat in het genezingsproces van deze paarden. Meestal was de omgeving al niet optimaal voor het paard, veel tijd op stal, te weinig of verkeerd ruwvoer of andere factoren die meespeelden. Had ik een paard losgemaakt dan kwam ik na een maand terug om voor mijn gevoel weer opnieuw te beginnen. Meer en meer ben ik me gaan realiseren dat stress een grote rol speelt.

Niet voor niets gebruiken coaches paarden om mee te ‘spiegelen’. Paarden en alle dieren reageren op mensen en andersom. Ik was al een tijdje zoekend naar hoe je deze reactie zou kunnen beïnvloeden om die negatieve escalatie tussen dier en mens te doorbreken. We zijn het met z’n allen eens dat paarden stress spiegelen, we zijn het er ook over eens dat stress lichamelijke klachten kan veroorzaken. Is het dan een vreemde gedachte dat een paard fysiek kan reageren door de stress van z’n eigenaar of andersom? Uiteraard spelen omgevingsfactoren ook een grote rol. Zaken als een drukke stal, weinig sociaal contact en geen weidegang veroorzaken ook stress. Maar soms is de omgeving helemaal in orde en zie je toch een wisselwerking tussen paard en eigenaar.

Toen ik filmpjes zag van James French en de Trust Technique werd ik meteen gegrepen. Ik gaf me op voor de practitioner workshop en in september kreeg ik een week les van James om de Trust Technique te leren.
Met deze methode verlaag je je denkniveau waardoor alles rustig wordt. Het is een plek waar mens en dier beter naar elkaar kunnen luisteren en om rust te brengen wanneer we op elkaar reageren. De Trust Technique erkent dat mensen en dieren emoties delen. Dit kan op drie manieren: Een mens reageert op een getraumatiseerd dier, een dier kan reageren op een mens dat trauma of stress ervaart, en soms hebben mens en dier een vergelijkbaar trauma meegemaakt en ervaren ze allebei stress waardoor de reactie nog meer versterkt wordt.

Door gebruik van de Trust Technique ontstaat er rust en wordt de cyclus van reactie doorbroken. In deze diepe ontspanning kunnen dieren fysieke en mentale stress loslaten. Dit geldt overigens ook voor mensen. Het helpt ook goed voor dieren die slechte ervaringen hebben gehad of angst hebben voor bepaalde dagelijkse handelingen, zoals trailerladen of bezoek van de dierenarts. Dieren met verlatingsangst kunnen ook goed geholpen worden met de Trust Technique. Ook voor honden met ‘probleemgedrag’ is het een mooie methode. Maar ook katten reageren er goed op.
Ik ben nu als eerste in Nederland gecertificeerd Trust Technique Practitioner. Inmiddels heb ik een flink aantal sessies begeleid met mooie resultaten. Je kunt je aanmelden om de inleidende video’s en uitleg van de Trust Technique te zien. Dit is zeker de moeite waard, vooral als je een consult wil afspreken. Het geeft je de mogelijkheid om alvast wat te oefenen met je dier en je haalt daardoor meer uit het consult. Hier is de link naar de introductie video’s. Meer info op mijn site. En uiteraard ben je welkom om met mij en je dier(en) de Trust Technique te ervaren.