Al jaren geleden kwam ik via een cranio collega op de naam van Ellen Collinson. Zij is iriscopist en herbalist. Die collega vertelde dat je van alles in de ogen kon zien en dat het extra informatie gaf over het paardenlichaam. Ik heb er toen niet veel meer aandacht aan geschonken totdat ik Annette Timmer ontmoette. Bleek nou dat zij ook bij Ellen Collinson in de leer was. De informatie die Annette uit de ogen haalt is verbluffend en ik dacht, dat zou wel eens heel goed bij mijn behandelingen kunnen passen.

De ogen zijn het eindpunt van het zenuwstelsel en daarom registreert weefsel in de iris nauwkeurig wat er zich in het lichaam afspeelt. Iriscopie geeft een virtuele blik in het paard waardoor je de oorzaak van een fysiek -en/of gedragsprobleem kunt vinden. Regelmatig worden paarden verkeerd gediagnosticeerd omdat er te weinig informatie beschikbaar is en omdat een paard zelf nou eenmaal moeilijk communiceert. Met iriscopie kun je zien waar het probleem zit, maar ook welke erfelijke eigenschappen of oude verwondingen het lichaam belasten. Iriscopie kan ook behulpzaam zijn bij de aankoop van een paard. Zaken die niet door een regulier onderzoek gezien worden, zijn vaak wel zichtbaar in het oog. Zo kun je zien of er erfelijke ‘zwakheden’ of organen zijn die invloed zouden kunnen hebben op toekomstige sport prestaties. De iris registreert ook afwijkingen in het lichaam die zich nog kunnen gaan manifesteren.

In mijn praktijk geeft de iriscopie veel informatie over mijn patiënten. Je kunt bijvoorbeeld zien waardoor een paard verzuurd is. Zijn de mineralen uit balans, is er een toxische belasting, of is er werkelijk een verzuring van de spieren of spijsvertering? Allemaal zaken die te lezen zijn in de ogen. Ongemak in de lever of nieren kan een paard onregelmatig maken. Vaak is er in de bloedwaarden (nog) niets te vinden maar registreert de iris wel of de organen onder druk staan. Ook stress is te herleiden uit de ogen. Sommige paarden zijn van nature nou eenmaal stressgevoeliger. Maar je kunt ook zien hoe het zenuwstelsel ervoor staat. Bij veel headshakers zie je in de ogen dat het zenuwstelsel overspannen is.

Ellen Collinson komt oorspronkelijk uit Engeland en woont in Frankrijk. Naast de iriscopie stelt ze goede kruidenmixen samen voor allerlei toepassingen.

Deze post is ook beschikbaar in: Engels