Headshaking bij paarden is een zeer ingewikkeld probleem, maar hoeft niet het einde te betekenen. In de afgelopen 9 jaar dat ik mijn praktijk heb, heb ik met goede resultaten headshakers behandeld. Van recreatiepaarden tot paarden in de topsport. Ieder paard is weer een puzzel, headshaking kent vele vormen. Met deze blog wil ik geen wetenschappelijk artikel neerzetten. Ik schrijf dit uit mijn ervaringen en hoe ik tot oplossingen ben gekomen. Door jezelf een aantal vragen te stellen kun je in ieder geval al een eind in de goede richting komen om je paard te helpen. Voeding is ook heel belangrijk. Zie onderaan voor meer info.

Het is ten eerste belangrijk om het schudden te herkennen. Je paard schudt met het hoofd, of geeft rare tikken of trekt rare bekken. Schudden is het verticaal of horizontaal schudden van het hoofd, tikken zijn als een stroomstoot. Met rare bekken trekken, bedoel ik dat ook letterlijk. Vaak steken ze dan ook de tong uit. Paarden krijgen jeuk aan de neus, vegen hun neus af, drukken hun neus tegen de wand of andere paarden aan, gaan veel briesen. Reageren op zonlicht, wind en regen. Reageren extreem op pollen en warmer weer. Dingen die op een allergie lijken, maar vaak een andere oorzaak hebben.

Herken je jouw paard in de omschrijving van het schudden dan laat je als eerste de tandarts komen, die kan zien of het gebit in balans is en of er scherpe haken zijn die irritatie kunnen veroorzaken. Let op, ook wortelresten kunnen voor ongemak zorgen. Laat bij twijfel een röntgenfoto maken.

Je gaat kijken of je paard schudt met of zonder hoofdstel, met of zonder bit, met of zonder halster en met of zonder zadel, in de wei, in de binnenbak, dat is allemaal informatie! Laat bij twijfel je zadel ook goed checken.

Iriscopie
Een iriscopie geeft veel informatie over het paard. Het geeft aan of het zenuwstelsel overbelast is of dat juist de spijsvertering onder druk staat, of beide. Sommige paarden gaan ook schudden door een overbelaste lever en of nieren. Een iriscopie kan aangeven waar de problemen vandaan komen. Een iriscopie kan je veel vertellen over je paard. Bij een iriscopie kan ook Uveitis/maanblindheid worden herkend, ook een belangrijke indicatie voor headshaking.

NB! Kijk zelf ook goed naar de ogen, een paard dat knijpt met de ogen of veel traant kan een oogontsteking hebben. Uveitis veroorzaakt vaak ook headshaking, schakel dan meteen je dierenarts in.

Vragenlijst:

  • Heeft je paard in het verleden een ongeluk gehad, kan ook als veulen zijn gebeurd. Bijvoorbeeld gevallen, blijven hangen aan het halster?
  • Kijk naar het hoofd van de voorkant, staan de ogen en neusvleugels symmetrisch? Zie foto’s hierboven en lees ook deze pagina over schedelcompressie.
  • Schudt je paard het hele jaar door?
  • Is je paard geopereerd, of onder narcose geweest? Dit geldt ook voor extractie van kiezen.

Schakel een cranio sacraal therapeut in als je op een of meer van bovenstaande vragen je paard herkent. Kies iemand met minimaal 4 modules.

  • Heeft je paard andere klachten zoals insuline resistentie, check dikke manenkam, wordt je paard dik van ‘lucht’? Of is hij juist onder gewicht en niet dik te krijgen? Denk dan aan PPID (Cushing)
  • Heeft je paard veel medicijnen gehad of langdurig prednison?

Schakel een voedingstherapeut of holistisch dierenarts in als je op een van bovenstaande vragen Ja hebt geantwoord. Ook lymfedrainage is bij deze klachten aan te raden.

  • Heeft je paard rare vlekken rond de ogen of de mond? Dit kan op herpes duiden. Herpes veroorzaakt ook hoofdschudden. Maar de pigmentvlekken kunnen ook een mineralen te kort aangeven.
  • Is je paard gaan schudden na een enting?

Schakel een homeopaat en/of holistisch dierenarts in als je op een van bovenstaande vragen Ja hebt geantwoord.

Stress
Stress is een belangrijke factor bij headshaking omdat het invloed heeft op het zenuwstelsel. Stress kan dus zeker headshaking verergeren. Zorg dat jouw paard sociaal contact heeft met andere paarden en voldoende ruimte om te bewegen. Geef je paard voldoende toegang tot ruwvoer, langer dan 3 uur zonder eten veroorzaakt overmatig maagzuur en dus stress. Grazen is de beste therapie.
Je kunt zelf ook je paard kalmeren door het toepassen van de Trust Technique. De Trust Technique werkt ook in op het zenuwstelsel en help mentale en fysieke stress te verminderen, voor zowel mens en dier.

Zonlicht
Veel paarden reageren op zonlicht, probeer een vliegenkap met ten minste 70% UV bescherming, sommige paarden vinden met neus prettiger, andere weer niet.

Voeding
Vermijd alle granen en lucerne, voer laag zetmeel en laag suikergehalte. Dus geen biks. Het merk Agrobs heeft mooie producten zonder toegevoegde suikers en granen. Maar zorg wel voor voldoende eiwitten (bijvoorbeeld Agrobs Myoalpin Flakes) en ruwvoer van goede kwaliteit (liefst hooi). Van groot belang bij headshakers is dat de mineralen in balans zijn. Ik behaal goede resultaten met de Equilin Balancer. Zorg altijd voor een liksteen, een gewone witte KNZ. Bied keltisch zeezout aan opgelost in water, vrije keuze, dit vult ook mineralen en electrolyten aan. Lees op deze site het belang van voldoende zout in het dieet.

Kruiden
Een mooie kruidenmix die het zenuwstelsel kalmeert is de Relaxer van Ellen Collinson.