De voornaamste functie van de schedelbotten is om de inhoud, de hersenen, te beschermen. Levende botten zijn relatief zacht en meegaand, ze zijn als het ware ontworpen om druk op te vangen en mee te buigen bij trauma van buitenaf.
In mijn praktijk kom ik bijna dagelijks paarden tegen waarvan de schedel een deuk heeft opgelopen door een klap of het achterhoofd dat lager zit dan het zou moeten zitten. Dit komt meestal door blijven hangen in het halster. De schedel kan ook onder druk raken door het gebruik van halsters, hoofdstellen, met name het bit.
De schedelbotten zijn verbonden door middel van hechtingen. Deze hechtingen ademen mee met het cranio sacrale ritme. Wanneer er druk ontstaat dan ontstaan er blokkades in het ritme en dan ook op de rest van het lichaam. Alle druk op de schedel reflecteert op het bewegingsmechaniek van het paard.

Met cranio sacraal therapie kun je het weefsel weer los maken zodat de botten weer hun oorspronkelijke vorm hervinden. Als een paard niet wordt behandeld kan dat op de lange duur klachten geven zoals pollenallergie, headshaking, schichtigheid door niet goed kunnen zien, overgevoeligheid voor geluid en licht en andere gedragsproblemen.

schedelcompressie 1

Dit zijn foto’s van een headshaker voor en na 3 behandelingen. Voor behandeling waren de ogen en neusgaten niet symmetrisch, na behandeling wel. Het paard is ook gestopt met schudden.

 

schedelcompressie 2

Deze ruin had in het verleden zijn kaak gebroken. Door het trauma was zijn hoofd scheef, ogen en neusgaten uit balans. Na 1 behandeling is er veel meer symmetrie in het gezicht.