Vorig jaar berichtte ik al over de Trust technique. De Trust Technique is een vorm van meditatie waarmee je je gedachten stil legt. Doordat je je hoofd leegmaakt wordt je denkactiviteit verlaagd en krijgen emoties geen kans om zich te manifesteren. Dieren voelen deze rust aan en kunnen dan zelf ook ontspannen en stress loslaten. Het afgelopen jaar heb ik de Trust Technique in verschillende situaties kunnen toepassen in mijn werk en het ook aan eigenaren geleerd die een betere relatie met hun dieren willen ontwikkelen.
Eind december ging ik naar de boerderij van mijn familie die midden in een natuurgebied ligt in Zuid-Afrika. Bij de boerderij lopen een aantal paarden. Ze worden een paar keer per jaar gereden om wilde dieren mee te tellen en om de koeien bij elkaar te brengen. De rest van het jaar lopen ze vrij rond. De paarden worden uiteraard regelmatig nagekeken, bekapt en jaarlijks ontwormd. Maar verder leven ze zelfstandig van het land.

Phantom, een oude ruin, woonde er al voordat mijn familie de boerderij kocht. Zijn tanden waren inmiddels flink gesleten en hij moest ongeveer 25 jaar oud zijn. Ik vond hem net na kerst tussen de bomen. Hij had zich afgezonderd van de kudde, was kreupel en veel te mager. Ik dacht eerst dat hij iets gebroken had maar na wat onderzoek en voeten weken bleek dat hij hoefbevangen was. In een voet begon het hoefbeen door de zool heen te zakken. Extreem pijnlijk. Ook zijn vacht was onregelmatig en hij had alle tekenen van Cushing.
Er was geen vooruitzicht voor hem en de nodige zorg met hoefschoenen en speciale voeding was niet haalbaar. De boerderij ligt nu eenmaal ver van de bewoonde wereld en dierenartsen.
Maar ja, je neemt een besluit en het is wat anders om dat dan ook uit te voeren. We besloten om de volgende morgen Phantom uit zijn lijden te gaan verlossen. Onze manager zou hem schieten. Wat ik me niet meteen realiseerde is dat deze ervaren jager het ook emotioneel moeilijk vond om Phantom te doden. Ik kon de hele nacht niet slapen. De verantwoordelijkheid om alles tot een goed einde te brengen woog zwaar. Maar toen viel alles wat ik van James French heb geleerd, op z’n plek.

Die ochtend liepen we naar Phantom en ik legde de manager uit hoe de Trust Technique werkt. We gingen samen bij Phantom staan in deze stille energie. Langzaam aan werd alles rustig. Phantom begon weg te soezen en ik voelde ook dat onze emoties tot rust kwamen. We namen een paar stappen afstand en wachtten op het juiste moment. Het is een precisieschot op korte afstand, dus dat moest in een keer goed gebeuren. Alles was rustig, de zon scheen, we hoorden de vogels en Phantom was kalm. Hij stond los in het veld en koos ervoor bij ons te blijven. Hij wist wat er komen ging en draaide z’n hoofd recht naar het geweer. Omdat wij zo rustig waren voelde Phantom geen angst en is hij vredig gestorven.