Gebit
Laat een tandarts regelmatig het gebit van je paard controleren. Een goede tandarts kan ook advies geven over juist bitgebruik. Een slecht functionerend gebit heeft meer invloed dan je denkt!. Het eten wordt dan slecht gekauwd, maar de spanning in het kaakgewricht werkt ook door op de rest van het lichaam. Zoals eerder beschreven is het hele lichaam verbonden. Geen goed atleet zonder een goed gebit.

Veulens
In het eerste levensjaar van een veulen fuseren er een aantal belangrijke botten in de schedel. Je kunt dus nagaan hoe kwetsbaar het geheel is. Het is dus belangrijk om voorzichtig met halsters om te gaan. Laat een veulen nooit met een halster om staan, zeker niet in de wei. Andere paarden kunnen er aan trekken, maar nog gevaarlijker is dat het veulen aan een omheining kan blijven hangen. Als een veulen een half jaar oud is, is het veilig om met lichte druk te gaan werken. Leer een veulen voor die tijd te lopen door druk op de achter -en voorhand. Dit kun je gemakkelijk doen met een touw in een 8 vorm. Er zijn zelfs speciale tuigjes op de markt tegenwoordig.

tips_foaltuig

tips_foalniet
tips_foal1

 

Harnachement
Kies een goed passend halster voor je paard. Het beste is om een halster te kiezen dat een zachte en zo breed mogelijke neus-en hoofdriem heeft. Leer je paard geleidelijk aan om rustig vast te staan en gebruik altijd een paniekhaak. Er gebeuren veel ongelukken omdat paarden gaan hangen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een hoofdstel, zorg ervoor dat het nergens te strak zit en kies zorgvuldig een passend bit. Druk op het hoofd werkt weer door in de rest van het lichaam. NB: Zet nooit je paard vast aan z’n hoofdstel. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor bitgebruik. Ik ben zelf heel enthousiast over de Dr. Cook bitless bridle.
Kies voor een goed passend zadel. Schakel een gekwalificeerd zadelpasser in voor advies. Zadelpassen is een vak apart!

tips_softhalter